Internationella kvinnodagen

så idag den 8 mars så är det både semeldagen och den intrenationella kvinnordagen :D
lite fakta om det

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhetoch kvinnors situation över hela världen. Dagen firas också av Förenta nationerna (FN) och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av densocialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin1977antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

Dagen har fått olika innebörd i olika länder. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar, eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.

Tankar på en internationell kvinnodag uppkom i början av 1900-talet. Den 28 februari 1909 förklarade det Amerikanska socialistpartiet att man skulle fira en nationell kvinnodag. Det blev den första nationella kvinnodagen och man fortsatte att fira kvinnodagen sista söndagen i februari tills 1913. 1910 anordnade andra internationalen den första internationella kvinnokonferensen i Folkets hus (den byggnad som sedermera blivit känd somUngdomshuset) i Köpenhamn. På detta möte föreslogs en internationell kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Detta skedde på ett initiativ av den kända socialisten Clara Zetkin, men något datum bestämdes inte.[1] Året därpå firades därför kvinnodagen den 19 mars i fyra länder: ÖsterrikeDanmarkTyskland ochSchweiz vilket samlade över en miljon människor.[2] Kvinnorna krävde bland annat rösträtt, rätt till offentliga ämbeten och bättre arbetsrättigheter. Ett par dagar senare inträffadeTriangle-brandenNew York, då fler än 140 arbetande kvinnor omkom. Detta ledde så småningom till att arbetslagstiftningen i USA förändrades och att kvinnors rättigheter på arbetsplatser började diskuteras mer aktivt.

Ryska kvinnor firade sin första kvinnodag sista söndagen i februari 1913, som en del av den fredsrörelse som fanns mot det kommande kriget. Följande år hölls flera kvinnomöten 8 mars för att protestera mot vad som skulle komma bli känt som första världskriget. 1917, mot slutet av kriget, hade två miljoner ryska soldater dött och folket svalt. Sista söndagen i februari strejkade kvinnorna för ”bröd och fred” vilket kom att bli startskottet förfebruarirevolutionen 1917.[3] Fyra dagar senare avsattes tsaren och en provisorisk regeringtillsattes som kom att ge kvinnor rösträtt. Söndagen inträffade den 23 februari enligt denjulianska kalendern, vilket är den 8 mars i den gregorianska kalendern.

Efter Oktoberrevolutionen övertalade Alexandra Kollontai Lenin att göra dagen till en allmän helgdag i hela Sovjetunionen. Detta instiftades delvis men det dröjde till den 8 maj 1965 dåhögsta sovjets presidium deklarerade internationella kvinnodagen som en helgdag i USSR.

San Francisco genomdrevs 1945 ett internationellt avtal som fastslog jämställdhet mellan män och kvinnor som en grundläggande mänsklig rättighet. Sedan dess har FN också erkänt internationella kvinnodagen och uppmuntrat alla länder att fira den. 1977 antog FN enresolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

Den 8 mars är idag en nationell helgdag i AngolaArmenienAzerbajdjanBurkina Faso,CypernEritrea,GeorgienGuinea-BissauKazakstanKambodjaKirgisistanLaos,MadagaskarMoldavienMongolietNepalRysslandSerbienTadzjikistanTurkmenistan,UgandaUkrainaUzbekistanVietnamVitryssland och Zambia. I Kina får alla kvinnor en ledig eftermiddag från arbetet.[4]

2009 argumenterade den luxemburgska EU-kommissionären Viviane Reding att "så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag." Feministen Alice Schwarzer som är en av de främsta företrädarna för den tyska kvinnorörelsen debatterade 2010 för ett fullständigt avskaffande av dagen och menar att man istället ska arbeta för att 365 dagar om året ska vara för både kvinnor och män.


Kommentarer

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0